
Jannetje Koelewijn
Articles
-
Dec 20, 2024 |
nrc.nl | Jannetje Koelewijn
Alsof er een nest jonge kraaien in een versnipperaar is gegooid, zo klinkt de stem van Salomé Abergel, personage in de roman Oroppa. Haar long, de ene long die ze nog heeft, hangt zwart en in pek gedrenkt aan een zijden draadje in haar borstkas. Yousef Slaoui, een ander personage, voorheen Salomés folteraar in de gevangenis, heeft ogen die de drek van de mensheid lijken te hebben opgeslokt.
-
Nov 18, 2024 |
nrc.nl | Jannetje Koelewijn
Folkert Jensma is ongeveer alles geweest wat een journalist kan zijn bij NRC – verslaggever, redacteur, correspondent, chef, hoofdredacteur, commentator, columnist – en nu is hij, op zijn zevenenzestigste, met pensioen gegaan. Wilde hij niet, moest toch. Zevenenzestig is zevenenzestig bij de krant. Iedereen gaat uit dienst. Maar freelancen mag wel, dus blijft hij rechtszaken verslaan voor de rubriek De Zitting en houdt hij zijn column De Rechtsstaat.
-
Oct 10, 2024 |
nrc.nl | Jannetje Koelewijn
Een bekende Nederlander was David Simons niet, al verkeerde hij een groot deel van zijn leven – niet zijn héle leven – in de hoogste kringen. Hij was rechtsgeleerde, hoogleraar, adviseur van de koninklijke familie, regeringscommissaris, een prominent lid van de VVD, en hij zou minister van Binnenlandse Zaken zijn geworden, in 1959 in het kabinet-De Quay, als de fractievoorzitter van de Katholieke Volkspartij Carl Romme daar geen bezwaar tegen had gemaakt.
-
Sep 13, 2024 |
nrc.nl | Jannetje Koelewijn
Daphne Stam is theoretisch natuurkundige en planeetonderzoeker, en ze werkte aan de TU Delft bij luchtvaart- en ruimtevaarttechniek toen ze ruim een jaar geleden ontslag nam. In de Volkskrant zei ze dat ze het zat was om niet serieus te worden genomen door de mannen om haar heen. Keer op keer liep ze aan tegen het „old boys network” dat haar en haar expertise niet op waarde schatte. Ze bleef gezien worden als een vrouwelijke wetenschapper. Hoezo? Ze is wetenschapper.
-
Sep 5, 2024 |
nrc.nl | Jannetje Koelewijn
Joris van Casteren, schrijver en journalist, had zijn boek over de man die zijn dode moeder tweeënhalf jaar in huis hield af en liep te denken waar hij nu eens over zou gaan schrijven. Toen werd hij door de zus van de vrouw van een vriend geattendeerd op het bestaan van het Nederlands Dagboekarchief: honderden dozen met dagboeken van gewone mannen en vrouwen, die sinds 2013 worden bewaard door het Meertens Instituut in Amsterdam. „Ze vond het echt iets voor mij”, zegt hij.
Try JournoFinder For Free
Search and contact over 1M+ journalist profiles, browse 100M+ articles, and unlock powerful PR tools.
Start Your 7-Day Free Trial →