
Articles
-
1 week ago |
eoswetenschap.eu | Kim Verhaeghe
Op een lentedag in 1923 wandelt ornitholoog John Peacock Ritchie langs de oevers van een meer in Schotland. Daar ziet hij een koppel knobbelzwanen op een nest. Ritchie besluit om een foto te maken. Daarna verjaagt hij de zwanen van het nest, maar tot zijn verbazing is het leeg. Een week later keert hij terug, maar opnieuw liggen er geen eieren in het nest. Pas na zijn derde bezoek beseft hij wat er aan de hand is: de zwanen zijn allebei mannetjes.
-
1 week ago |
eoswetenschap.eu | Kim Verhaeghe
Dit schijnbaar nutteloze en irritante vliegje heeft niet alleen miljoenen mensenlevens gered, maar lag ook mee aan de basis van de belangrijkste doorbraken in de moderne biologie en zes Nobelprijzen – van het ontrafelen van de rol van chromosomen in overerving (Thomas Hunt Morgan in 1933) tot de ontrafeling van de biologische klok en het slaap-waakritme (Jeffrey Hall, Michael Rosbash en Michael Young in 2017). Akkoord, ik overdrijf.
-
3 weeks ago |
eoswetenschap.eu | Kim Verhaeghe
Het hart is een krachtige spier die in rust een vijftal liter bloed per minuut wegpompt. Door regelmatig intensief te bewegen past het hart zich aan: de hartspier wordt sterker en dikker, en kan per slag meer bloed verplaatsen. Daardoor daalt de hartslag in rust. Bij goed getrainde atleten kan die zelfs zakken tot veertig of dertig slagen per minuut. Dit noemen we het atletenhart, een gezonde aanpassing aan fysieke belasting.
-
1 month ago |
eoswetenschap.eu | Kim Verhaeghe
Het zijn niet allemaal pikkedieven. De Nederlandse ecologe Neeltje Boogert, actief in Cornwall, in het zuidwesten van Engeland, ontdekte dat amper een kwart van de meeuwen voedsel van mensen steelt. ‘Die rotte appels verpesten het imago van de hele soort’, nuanceert ze. ‘De brutaliteit van de dieven is vervelend, maar tegelijk ook bewonderenswaardig. De meeuw is zowat de enige die voedsel van mensen durft stelen. Daarvoor is niet alleen brutaliteit, maar vooral moed nodig.
-
1 month ago |
eoswetenschap.eu | Kim Verhaeghe
In Arctische en alpiene gebieden is niet alleen het verlies van ijs een gevolg van de klimaatverandering. Naarmate het klimaat opwarmt, nemen (dwerg)struiken steeds vaker de bovenhand. Wetenschappers spreken van 'verstruiking'. De gevolgen zijn aanzienlijk: laaggroeiende planten en korstmossen die typisch zijn voor deze barre gebieden verdwijnen, de biodiversiteit komt zo onder druk te staan en het functioneren van kwetsbare ecosystemen raakt verstoord.
Try JournoFinder For Free
Search and contact over 1M+ journalist profiles, browse 100M+ articles, and unlock powerful PR tools.
Start Your 7-Day Free Trial →