
Maurits Martijn
Journalist at De Correspondent
De Correspondent. Schrijft over de mythes, de macht en de mogelijkheden van technologie. Boek: Je hebt wél iets te verbergen. Nieuwsbrief: https://t.co/b5niRl2978
Articles
-
2 months ago |
decorrespondent.nl | Maurits Martijn
Vorige week publiceerde ik een interview met Meredith Whittaker,* de president van Signal, het privacy-vriendelijke alternatief voor WhatsApp. De meeste reacties die ik daarop kreeg, gingen over de vraag hoe veilig en betrouwbaar Signal echt is, en of het daadwerkelijk het beste alternatief is voor WhatsApp. Ook wezen lezers me op kritische kanttekeningen* over het bedrijf. Daarom: antwoorden op een aantal vragen over de veiligheid en betrouwbaarheid van Signal.
-
2 months ago |
decorrespondent.nl | Maurits Martijn
Je krijgt dit artikel cadeau van Maurits Martijn, Correspondent Beter internet Interview 6-8 min Marietje Schaake. Foto’s door Ilvy Njiokiktjien De EU staat bekend om haar indrukwekkend strenge regels rondom big tech. Regels waar Trump en Musk niets van moeten hebben. Voormalig Europarlementariër Marietje Schaake vreest een koehandel met euro’s en democratische principes: houdt de Europese Commissie de rug recht onder druk van de VS? En zo ja, tegen welke prijs?
-
2 months ago |
decorrespondent.nl | Maurits Martijn
Honderden miljoenen mensen gebruiken Signal, het privacyvriendelijke alternatief voor WhatsApp. Signal-baas Meredith Whittaker laat zien dat big tech fundamenteel anders kan: haar app verkoopt je data niet en heeft geen aandeelhouders, geen winstmotief en geen tech bro als CEO.‘We willen dat Signal óók werkt voor je moeder die technologie spannend vindt.’ ‘Signal kan geen plaatjes sturen’, schreef Correspondent-lid H. in 2017. ‘Geen gesproken tekst en je kunt er niet mee bellen.
-
2 months ago |
decorrespondent.nl | Maurits Martijn
Zijn het oligarchen, of ‘brolichargen’ misschien? Is het de nieuwe adel? Zijn we terug in de feodale tijd? Om de macht van big tech en zijn bazen in het Trump II-tijdperk te doorgronden, grijpen duiders graag terug naar machtsvormen die we al kennen. Dat kan nuttig zijn: het is natuurlijk niet de eerste keer dat een clubje puissant rijke ondernemers nauw verstrengeld is met het politieke regime. Maar er zit een grens aan het nut van die vergelijkingen.
-
Jan 15, 2025 |
decorrespondent.nl | Maurits Martijn
Echt kwalijk kun je hem dat niet eens nemen. Het is voor een bedrijf als Meta een volstrekt logische commerciële beslissing om met de Trump-wind mee te waaien. Niet in de laatste plaats omdat regeringen buiten de VS – met name de Europese Unie – streng optreden tegen Meta. Zo kreeg het bedrijf de afgelopen jaren meerdere miljardenboetes omdat het zijn marktmacht misbruikte en de privacy van Europeanen schond.
Try JournoFinder For Free
Search and contact over 1M+ journalist profiles, browse 100M+ articles, and unlock powerful PR tools.
Start Your 7-Day Free Trial →X (formerly Twitter)
- Followers
- 11K
- Tweets
- 11K
- DMs Open
- No

RT @JamesSurowiecki: Just figured out where these fake tariff rates come from. They didn't actually calculate tariff rates + non-tariff bar…

RT @Jamie_Weinstein: Take a good look Zelensky: This is how you properly dress when meeting our president https://t.co/pwIgCrWMQc

RT @danwilliamsphil: We hear a lot about how social media algorithms maximise engagement but not enough about how alarmist, attention-seeki…