
Raf Scheers
Editor-in-Chief at EOS Wetenschap
Hoofdredacteur Eos Wetenschap
Articles
-
2 months ago |
eoswetenschap.eu | Raf Scheers
Er bevinden zich nog talloze hindernissen op de weg naar commerciële ruimtemijnbouw, laat staan naar een echte ruimte-economie. Maar wie zal er de plak zwaaien als het toch zover komt? De huidige geopolitieke ontwikkelingen laten weinig goeds verhopen. Het spectaculaire bericht van NASA viel amper op in de nieuwsstroom rond president Trumps inauguratie: op de verre planetoïde Bennu wemelt het van organische moleculen, waaronder zelfs cruciale bouwstenen van leven.
-
Nov 19, 2024 |
eoswetenschap.eu | Raf Scheers
Zand is na water de meestgebruikte grondstof ter wereld. Het is zo banaal en overvloedig aanwezig dat we er weinig bij stilstaan, maar zandwinning is met vijftig miljard ton per jaar de grootste exploitatie ter wereld. In het dossier van de nieuwe Eos duiken we ondergronds: welke geheimen liggen er verborgen in de bodem?
-
Oct 23, 2024 |
eoswetenschap.eu | Raf Scheers
Foto: Virtuele reconstructie van de positie van Pou Hakanononga, langs de westkust van Paaseiland. Paaseiland is een van de meest afgelegen eilanden ter wereld, een kluit ter grootte van Texel, midden in de Stille Oceaan. De westerse naam werd gegeven door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen, die op paasdag 1722 aanmeerde.
-
Oct 16, 2024 |
eoswetenschap.eu | Raf Scheers
Vandaag wordt citizen science misschien nog niet door iedere academicus omarmd, maar veel kritiek is weerlegd en verstomd. Ze zijn met ongeveer twintig, de vrijwilligers die in elk seizoen een tiental metingen op de Belgische stranden verrichten. Ze maken deel uit van het burgerwetenschapsproject SeaWatch-B van het Vlaams Instituut van de Zee. De SeaWatchers en hun helpers doen niet zomaar wat. Ze krijgen een opleiding, trekken eropuit met aangepast materiaal en volgen een duidelijk draaiboek.
-
Sep 17, 2024 |
eoswetenschap.eu | Raf Scheers
Wetenschap is een moeizaam proces. Heel wat onderzoek levert geen nieuwe kennis op. Sluipwegen nemen wordt aanlokkelijk. Tijdens de coronapandemie stond wetenschap in de frontlinie. Niet alle communicatie verliep rimpelloos, maar finaal ontstond er een wereldwijde consensus over noodzakelijke maatregelen en wenselijke oplossingen. Tegelijkertijd kwam wetenschap onder grotere druk te staan, onder andere door welig tierende desinformatie en complottheorieën.
Try JournoFinder For Free
Search and contact over 1M+ journalist profiles, browse 100M+ articles, and unlock powerful PR tools.
Start Your 7-Day Free Trial →X (formerly Twitter)
- Followers
- 11
- Tweets
- 0
- DMs Open
- No