
Articles
-
1 month ago |
eoswetenschap.eu | Toon Lambrechts
Trump wil Groenland 'op een of andere manier' in handen wil krijgen. Hij weigert daarbij de inzet van militaire middelen uit te sluiten, tot grote bezorgdheid van Denemarken. Wat niet zo lang geleden nog ietwat vergezochte politieke fictie leek, is vandaag een nieuwe realiteit. Maar waarom is de regering Trump zo gebrand op het afgelegen, diepgevroren eiland met nauwelijks 57000 inwoners? Groenland zit op een schat aan bodemrijkdommen, van basismetalen tot zeldzame aardmineralen.
-
1 month ago |
eoswetenschap.eu | Toon Lambrechts
Onze genen veranderen niet tijdens ons leven. Maar omgevingsfactoren hebben wel degelijk een invloed op onze genetisch opmaak. Ze beïnvloeden de epigenetica, een systeem dat bepaalt hoe genetische informatie wordt uitgelezen op het niveau van de cel. Dit epigenoom reageert wel op stressfactoren zoals trauma of geweld, of andere omgevingsfactoren zoals vervuiling. Hoewel de kennis over de exacte werking van het epigenoom onvolledig is, werd aangenomen dat een epigenetisch profiel niet erfelijk is.
-
2 months ago |
eoswetenschap.eu | Toon Lambrechts
Beeld: Als onbedoeld gevolg van het EU-beleid verplaatste een belangrijk deel van de sojateelt zich van het Amazonewoud naar de Cerrado, een ecologisch waardevol savannegebied in het westen van Brazilië. Natuurherstel op land dat wordt gebruikt voor voedsel- of houtproductie, kan leiden tot een verlies aan biodiversiteit op andere locaties wanneer die productie simpelweg verschuift. Een ongemakkelijk gegeven, dat al te vaak buiten beeld blijft.
-
2 months ago |
eoswetenschap.eu | Toon Lambrechts
Om een beter inzicht te krijgen in de domesticatie- en verspreidingsgeschiedenis van schapen, analyseerde een team onder leiding van geneticus Dan Bradley aan het Trinity College Dublin 118 stalen fossiel DNA. Die stalen waren afkomstig uit de oudste bekende site met gedomesticeerde schapen: Aşıklı Höyük in Centraal-Turkije. Dat schapen-DNA toont een sterke overeenkomst met het DNA van de wilde moeflon.
-
Jan 14, 2025 |
eoswetenschap.eu | Toon Lambrechts
Tijdens de hoogdagen van het Romeinse Rijk lag de atmosferische loodvervuiling zo hoog dat het gemiddelde IQ twee tot drie punten afnam. Dit effect liet zich voelen tot buiten de grenzen van het rijk. Beeld: Detail van een Romeinse, zilveren schaal met daarop episodes uit het leven van Achilles. Tijdens de hoogdagen van het Romeinse Rijk lag de atmosferische loodvervuiling zo hoog dat het gemiddelde IQ twee tot drie punten afnam. Dit effect liet zich voelen tot buiten de grenzen van het rijk.
Try JournoFinder For Free
Search and contact over 1M+ journalist profiles, browse 100M+ articles, and unlock powerful PR tools.
Start Your 7-Day Free Trial →